България е сред лидерите по скорост и покритие на 5G мрежите

...
България е сред лидерите по скорост и покритие на 5G мрежите
Коментари Харесай

5G - Бързо, по-бързо, България... |

България е измежду водачите по скорост и покритие на 5G мрежите в света. Два от трите локални телекома са измежду водещите по предоставяна скорост на крайните клиенти при услугите от новата технология. Това демонстрират данните на компанията Ookla, която стои зад платформата за премерване на качеството на интернет връзката Speedtest.

Информацията е основана на замервания на потребителите в другите страни и е събирана през три месеца на 2021 година Отличните резултати в България са реализирани макар обстоятелството, че единствено един от трите честотни спектъра предопределени за 5G e възложен на операторите. Това се случи на търг напролет на 2021 година Оттогава насам, трите телекома могат да развиват пето потомство мобилни мрежи, както посредством DSS технологията, която стъпна на 4G инфраструктурата, по този начин и с нова напълно 5G такава.

България е водач в Европа по междинни скорости на 5G и трета в света. Страната ни също по този начин се изкачва в общата ранглиста на Ookla за най-бърз мобилен интернет в света, като към този момент заема седма позиция през януари, по отношение на осма през декември. По отношение на 5G връзката, водач в международен мащаб са Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), следвани от Южна Корея. Двете водещи страни са с извънредно високи междинни скорости от над 500Mbps.

България е съвсем изравнена със Саудитска Арабия с малко под 400Mbps междинна мобилна връзка от пето потомство. Следват едни от най-силните европейски телеком страни – Норвегия и Швеция, които са последните с 5G мрежи, чиито междинни индикатори на събаряне са над 300Mbps.

Докладът на Ookla се концентрира главно върху положението на новата технология в Европа. Затова и идващите страни в класацията на платформата са от Стария континент. Това са Кипър, Финландия, Унгария, Франция, Гърция и други Ookla са добавили в сравнението Япония и Съединени американски щати, които изненадващо, само че са много обратно по отношение на множеството водещи европейски страни.

Щатите обаче реализират висок % на наличност на новата технология – близо 50%. В това отношение, на Стария континент водач е Нидерландия, следвана от Кипър и едвам по-късно от България с към 35%.

Сред операторите с най-високи скорости на мобилната връзка от пето потомство преобладават два от балканския конгломерат United Group. Лидер е словенския Telemach със междинни индикатори на събаряне от към 650Mbps. Следва българският „ Виваком “, чийто притежател също е United Group, с към 550Mpbs. Шведското звено на Telenor е трети с към 400Mbps и неговия местен съперник от Tele2 със подобен резултат.

„ А1 България “ е пета също със междинни 5G скорости от към 400Mbps. Telenor е шести в родната си Норвегия, а кипърският Cyta е седми. Следва преименуваният маджарски Yettel, който е част от телеком звеното на PPF Group. Българското му звено „ Теленор България “ ще премине към новия бранд от март месец.

Любопитно е, че родните оператори може да се оправят мощно със скоростите на събаряне, само че имат по-ниски индикатори на качване, изключително по отношение на другите водещи в Топ 5. „ Виваком “ е с към 40Mbps, по отношение на към 50Mbps на Telemach и към 45Mbps на шведските Telenor и Tele2. „ А1 България “ е под 30Mbps в това отношение.

С разгръщането на 5G разумно, операторите ще стартират да изключват някои от по-старите генерации мобилни мрежи. Идеята е по този начин да си освободят честотен запас, с цел да могат да доразвиват новата технология. Противно на логиката, това няма да е най-старото второ потомство (2G). В Европа тези мрежи се употребяват от разнообразни промишлености, които имат дълготрайни контракти за връзка с операторите. В България да вземем за пример, множеството банкомати и POS терминали разчитат на 2G.

Затова, телекомите се готвят да спрат 3G услугите. В Еврора този развой към този момент стартира, като Vodafone във Англия и немската Telefonica стартираха поетапното евакуиране на сигнала. Изоставянето на 3G в България също се чака да се случи в близко бъдеще, само че за момента операторите не са коментирали от по кое време тъкмо.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР